Hoogtepunten

Langs de route

Hoogtepunten

Chur

De oudste stad van Zwitserland, het startpunt van de Bernina Express en de hoofdstad van Graubünden is al sinds vroeger de toegangspoort tot belangrijke handelsroutes en alpenpassen. Het historische centrum van Chur kunt u op uw gemak wandelend verkennen. Kenmerkende gebouwen in Chur zijn het bisschoppelijke paleis uit de 18e eeuw en de kathedraal St. Maria Himmelfahrt uit de 12e eeuw. Naast historische gebouwen vindt u in Chur natuurlijk ook winkels, restaurants en cafés. 

Wilt u een uitstapje in de omgeving maken? Dan is een treintocht met de Arosabahn een leuke tip.

Albula/Bernina UNESCO World Heritage route

Het spoortraject Albula en Bernina zijn meesterwerken op het gebied van spoortechniek. De ingenieuze bouwwerken op de route, zoals het Landwasser-viaduct, de spiraalvormige tunnels tussen Bergün en Preda en het Brusio Cirkel Viaduct zijn stuk voor stuk baanbrekend en spoortechnische hoogstandjes.

Landwasser Viaduct

Het viaduct bij Filisur loopt over de Landwasser-vallei en leidt rechtstreeks naar een tunnel. De constructie van de drie hoofdpijlers in 1901/02 was een uitstekende architectonische prestatie, aangezien het viaduct met slechts twee kranen en zonder steigers werd gebouwd. Dit is de meest spectaculaire bezienswaardigheid op de Rhätische Bahn en is over de hele wereld beroemd geworden.

Bergün

Aan de voet van de Albulapas ligt het bergdorp Bergün met in de dorpskern  de schilderachtige Engadiner huizen met fresco’s en erkers en de 800 jaar oude Romaanse kerk. In het naburige dorpje Latsch is de eerste Heidi-film opgenomen. In de zomer is het een echt wandelparadijs en in de winter een mekka voor rodelaars. De 5 km lange bergpasweg wordt dan afgesloten en gebruikt als rodelbaan. Met de trein naar het startpunt en met de slee weer terug naar het dorp. In Bergün staat ook het Albula Bahnmuseum.

Morterasch gletsjer

Vanaf St. Moritz klimt de Bernina Express richting het hoogste punt, Ospizio Bernina. Voor de Berninapas maakt het spoor in de Montebello bocht een bocht van 180 graden met een minimale radius van 45 meter. Hierdoor is er een uniek panorama uitzicht op de Morteratsch gletsjer.

Diavolezza

Vanaf het station Diavolezza gaat er een kabelbaan naar het bergstation van de Diavolezza op 2978 m. Hier bevinden zich een restaurant en hotel en vanaf het uitzichtplatform is er een schitterend uitzicht op de omliggende gletsjers met onder andere de Morteratschgletsjer en de omliggende bergtoppen zoals de Piz Palü en de Puz Bernina. In de zomer zijn hier mooie wandelingen te maken en in de winter is het een skigebied.

Ospizio Bernina

Ospizio Bernina ligt op 2253 m en is het hoogstgelegen treinstation in Graubünden en de hoogste spoorwegovergang door de bergen in Europa. Het treinstation ligt aan het Lago Bianco. Aan de ene kant daalt de trein af via Pontresina naar St. Moritz en aan de andere kant daalt de trein af naar het Valposchiavo.

Alp Grüm

Geniet van dit onvergetelijke uitzicht op de Palü-gletsjer, de Berninatoppen en in het dal Valposchiavo! Het station van Alp Grüm ligt op de grens tussen de Duits- en Italiaans-sprekende delen van Zwitserland. De treinen van de Bernina Express maken op deze unieke plek meestal een korte stop van ca. 15 minuten.

Keertunnels

De Bernina Express is geen tandradbaan en moet dus op een andere manier de hoogte overwinnen. Er zijn daarom op het traject van de Bernina Express keertunnels gebouwd. Dit zijn tunnels in de berg, waarbij de trein een bocht van 360 graden maakt om op een andere hoogte verder te rijden.

Valposchiavo

De vallei in de zuidelijke Alpen is een geweldige plek om te genieten van lange wandelingen en heerlijke regionale specialiteiten. Verken het historische hart van Poschiavo met het mooie plein, en ontdek verschillende aspecten van de geschiedenis van de vallei in een van de musea of de kleurrijke “Spaanse wijk”, gebouwd door terugkerende emigranten. Geniet van het prachtige landschap aan het Lago di Poschiavo.

Cirkelviaduct Brusio

Dit viaduct draait zich om een bocht van 360 graden en verlengt de baan, zodat het verschil in hoogte in het smalle Valposchiavo kan worden overwonnen. Het Brusio Circular Viaduct wordt beschouwd als de meest spectaculaire constructie op de Bernina-lijn.

Bernina Express
Route
Reisaanbod
Contact